Міжнародне гуманітарне об'єднання«Ми українці»
Єднаймося, українці!

Леся Арнаутова: «Найкраще, що ми можемо зробити зараз – це діяти!»

Вже шостий місяць поспіль допомогу для внутрішньо-переміщених осіб з різних регіонів України, що знайшли прихисток на Київщині, одиноких матерів та багатодітних сімей надає гуманітарно-правовий центр Міжнародної громадської організації «Ми Українці», який знаходиться в Чабанах Київської області, неподалік Гатного.

Про ідею створення та діяльність волонтерського центру ми поспілкувалися з його очільницею – Лесею Арнаутовою.

arnaytova_pic

- Пані Лесю, яка була ідея створення центру?

Наш гуманітарно-правовиий центр розпочав свою роботу ще у 2012 році як безкоштовна юридична консультація для малозабепечених верст населення. Згодом була перерва в діяльності і консультації надавалися онлайн. 24 лютого 2022 року змінило все і всіх. Я долучилася до волонтерського штабу, який допомагав територіальній обороні селищ Чабани, Новосілки, Хотів, Гатне, Лісники, а також Голосіївського району міста Києва. Разом з іншими волонтерами ми організували декілька напрямів допомоги: приготування та логістика гарячих обідів для ТРО та киян, які перебували у метро, гуманітарна допомога територіальним громадам, забезпечення медикаментами закладів охорони здоров’я, допомога військовим. З початком активних військових дій на території Донецької, Луганської, Херсонської, Харківської Запорізької областей на Київщину почали прибувати внутрішньо переміщені особи (далі – ВПО), які шукали тимчасовий прихисток. Так, на початок травня 2022 року ЦНАПом Чабанівської селищної ради було зареєстровано 410 осіб. Як правило це були мами з дітками, вагітні та люди похилого віку. Вони потребували першочергової допомоги в продуктах харчування, одязі та предметів побуту для влаштування на новому місці. Для них було організовано точку видачі гуманітарної допомоги в приміщенні селищної ради. Завдяки волонтерським центрам ми постачали овочі й фрукти, підгузки і дитяче харчування, продукти та ліки. Згодом я знайшла приміщення, заручилася підтримкою благодійних фондів та організацій і самостійно відновила роботу центру як волонтерського хабу для переселенців, одиноких матерів та багатодітних сімей, які опинилися в скрутному матеріальному становищі.

arnaytova_pic

- Хто може звернутися до вашого центру за допомогою і як її отримати?

Впершу чергу це громадяни, які зареєстровані на території Чабанівської селищної ради як ВПО.

- А чи можуть отримати допомогу переселенці, що проживають на території інших селищ на Київщині, наприклад Гатного.

На жаль, ні. Однак, у нас були випадки, коли зверталися багатодітні сім’ї про допомогу і за наявності ресурсів, ми допомагали з продуктами та речами першої необхідності. У звязку з тим, що гуманітарна допомога для Києва і Київської області скорочується, ми змушені відмовляти зараз. Однак, за наявності додаткових ресурсів, таких як благодійні внески та донат наш центр зможе допомагати тим, хто справді цього потребує, незалежно від місця проживання.

arnaytova_pic

- З якими благодійними фондами та волонтерськими організаціями ви співпрацюєте?

- З перших днів війни допомогу територіальним громадам Чабанів, Новосілок та Гатного надавав Благодійний Фонд «Історії Становлення української нації». Завдяки його волонтерам було забезпечено продуктами, підгузками, дитячим харчуванням, засобами гігієни та ліками понад 200 сімей. Постійним благодійником нашого центру, я б сказала, патроном, є благодійний фонд «Трініті Україна» . Це - неймовірна команда професіоналів, людей з великим серцем і щирою душею. Я завдячую спвзасновниці фонду Каті Ковальовій та координатору логістичного напряму Галині за турботу про людей та постійний пошук джерел допомоги таким волонтерським центрам, як наш. Не можу не сказати про Всеукраїнську Лігу жінок, яка опікується мешканцями, постраждалих від окупації територій на Київщині, допомагає військовим, лікарням по всій Україні. Відповідає і на наші запити: від організації було отримано нашим центром 60 продуктових наборів для переселенців, які вони отримали у червні та липні. В серпні 40 продуктових наборів отримають сім’ї від Фундації «Дім Рональда Макдональда в Україні».

arnaytova_pic

- Хто ваші волонтери центру і скільки таких осіб?

Я маю чудову команду - це дві мої помічниці Олена та Людмила, які займаються сортуванням одягу, складанням посилок на відправку, адже ми працюємо на запити переселенців з інших регіонів. Так, вже втретє ми будемо направляти гуманітарну допомогу ВПО із Маріуполя, які зараз мешкають на території Львівської області. Співпрацюємо із волонтерами Нацгвардії, допомагаючи нашим захисникам на передовій. Так за цей час ми зібрали 70 тисяч гривень та придбали тепловізор, відправили близько 200 кг продуктів харчування та гігієни для підшефних батальйонів. Допомагаємо хлопцям придбати по помірним цінам військове спорядження, рації та інше. Відзначу, що в цій справі важлива роль належить логістиці. Завдячую працівникам відділення «Нової Пошти», що відгукуються на наші запити привезти-відвезти гуманітарну допомогу, а також небайдужим мешканцям ЖК «Юність-3», в особі пана Андрія, який завжди виручає зі своїм авто. Як то кажуть: «З миру по нитці – зшита сорочка!». Зараз ми залучаємо психологиню, яка здійснює інформаційно- консультативне забезпечення переселенців, надає корисні поради в телеграм- каналі, а згодом буде проводити зустрічі з тими, хто потребує психологічної підтримки. І все це на безоплатній основі. Бути волонтером, займатися благодійною діяльністю – це сміливість і відвага, які притаманні незламним українцям. Та разом з тим, це виснажлива робота, самовіддача 24/7 і постійне напруження.

arnaytova_pic

- Лесю, а чи допомагаєте ви військовим?

Звичайно. Підтримана нашим центром ініціатива БФ «Трініті Україна» під назвою #народний сухпай, знайшла відгук серед мешканців не тільки нашої територіальної громади, а й найближчих сіл, в тому числі Гатного. Цими вихідними ми зібрали і передали близько 100 кг допомоги на передову: це і продукти харчування, мінеральна вода, енергетичні напої, кава, чай, печиво та інші смаколики, м’ясні та рибні консерви, супи та вермішель швидкого приготування, засоби гігієни, натільна білизна, цигарки, каремати та спальники. А головне – найцінніше – малюнки від дітей.

arnaytova_pic

- Як можна допомогти вашому центру та що потребуєте сьогодні найбільше?

На сьогодні є потреба в хорошому осінньому та зимовому одязі, побутових речах (посуд, постільна білизна та рушники, все для кухні), підгузках та дитячому харчуванні, засобах гігієни (шампуні, гелі, зубні пасти та щітки). Тому ми чекаємо нових поставок від закордонних волонтерських центрів. Однак, в центр приносять одяг та посуд і мешканці. Єдина умова – чисте, випране, придатне для використання. Щодо фінансової підтримки, то ми не отримуємо її від держави чи органу місцевого самоврядування, а центр існує на мої власні кошти та внески благодійників. Тому ми вимушені шукати кошти на оренду приміщення, оплати за комунальні послуги і логістику (бензин, вантажники). А йде зима … Ми відкриті до співпраці з благодійними фондами та організаціями, діяльність яких спрямована на допомогу переселенцям, одиноким матерям з дітьми, багатодітним родинам, що опинилися в скрутному матеріальному становищі.

arnaytova_pic

Друзі, якщо ви бажаєте допомогти нашому Центру, будемо вдячні.

Задонатити (пожертвувати) будь-яку для вас комфортну суму можна на карту:

4149 6293 5197 8838
Призначення: благодійний внесок центру «Ми Українці».

Кожна гривна важлива в реалізації нашої місії – допомогти українцям в цей нелегкий для країни час. І найкраще, що ми можемо зробити зараз – це діяти, кожний на своєму фронті: військовому, економічному, інформаційному чи волонтерському. Благодійність – це також дія і без неї ніяк. Головне, щоб ця діяльність була спрямована на об’єднання, а не розбрат.

Адреса центру:
Чабани, вул. Юності, 3.
Вхід зі сторони поля.
Телеграм канал
https://t.me/gpc_chabany

14.09.2022