Міжнародне гуманітарне об'єднання«Ми українці»
Єднаймося, українці!

Екологічна акція на Дніпрі

Бажання є, дії є, та чи будуть результати?

Бажання жити в чистому місті, відпочивати на чистих пляжах та плавати у чистій воді об’єднало зусилля громадських організацій, волонтерів та комунальників у «звільненні»  заповідних Дніпровських островів від сміття. Тож 13 липня Всеукраїнська громадська організація  «Асоціація рибалок України» та Громадська організація «Спілка човнярів Київщини» ініціювали проведення всеукраїнської безстрокової акції. Активна підтримка була надана Національною Экологічною Радою України, Міжнародною Громадською організацєю «Ми Українці», Київською міською організацією Українського товариства охорони природи, Державною екологічною інспекцією України, Комунальним підприємством «Плесо». В акції приймали участь співачка Ліна Меркулова та художник Олександр Белозор, а також представники ЗМІ, активісти-волонтери, дуже багато молоді і навіть діти.

Я розпитала присутніх тут, що саме привело  їх, озброєних рукавичками та мішками для сміття на берег Дніпра:

Тетяна Тимочко (Голова Всеукраїнської екологічної ліги): Проблема забруднення прибережної зони є дуже гострою на даний момент і вимагає негайного вирішення. Причому вирішення з самих верхів. Звичайно, ж волонтери та прибирання – це дуже важлива боротьба з байдужістю та безвідповідальністю, яка дозволить протриматись екосистемі Дніпра, так би мовити, на плаву. Та глобальних зрушень можна чекати лише достукавшись до свідомості людей, ввівши екологічну культуру у повсякдення киян. А також змінити законодавчі ресурси на більш жорсткі та домогтись однозначного дотримання закону усіма.

Ігор Шестак (Міжнародна громадська організація «Ми українці»): Звичайно існує проблема прибирання акваторії Дніпра та вчасного вивозу сміття. Та, на мою думку, найбільша проблема у відсутності екологічної культури людей! Впевненість наших співвітчизників у тому, що вони можуть «віднайти» віддалений чистий острівець, відпочити від душі, а потім усі наслідки залишити комусь на згадку. Не буде чисто на островах, ніколи (!), до того часу, поки відпочивальники чекатимуть, що за ними прибиратимуть! Відпочив – прибери за собою!

Мало хто з пересічних громадян розуміє, що відходи, які залишилися на острові після весняного паводку устилають целофаном та іншим брудом дно водоймів щільним шаром, який назавжди знищує екологію Дніпра та інших річок України. Нажаль така тенденція характерна для усіх водойм України. Крім цього екологію ріки знищує бетонування берегів під приватні причали. Ми маємо не поодинокі випадки, коли, купляючи ділянки поблизу ріки, новоспечені «хазяєва» важають, що ріка і пляж є невід’ємною частиною їх маєтку. Але ж це тема для іншої розмови. Сьогодні ми зібралися на акцію, яка повинна звернути увагу спільноти на екологію оточуючого середовища, від якого залежить здоровя наших родин.

Я дуже сподіваюсь, що завдяки цій акції вдастся не просто прибрати найвідвідуваніші острови Дніпра, але й показати власним прикладом, що завдяки свідомості звичайних людей ми матимемо можливість відпочивати  на чистих та впорядкованих пляжах.

Вадим Кравченко (Начальник спеціалізованої (аварійно-рятувальної) водоплавної служби КП «Плесо»): Проблема у тому, що деякі люди не звикли прибирати за собою. Враховуючи кількість відпочивальників, та особливість території нам залишається лише сподіватись на самосвіддомість відпочивальників, натомість маємо споживацьке відношення до природи, загаджені важкодоступні острови та недостатня кількість техніки, якою все привезене туди сміття можна було б доставити на «велику замлю».

Ліна Меркулова (співачка): Допомога природі - наша спільна справа, тому я завжди беру участь у подібних заходах. Вражає байдужість людей! Навіть якщо вони не переймаються екологічним майбутнім, то переймалися б своїм відпочинком та своєю безпекою! Більшість сміття - упаковки від їжі, пластик і скло, одяг, взуття та навіть автомобільні покришки (!). Взагалі важко уявити людину, яка взяла на відпочинок на острів дві автомобільні шини, а потім випадково тут забула...

Буває навіть, сміття люди зібрали в пакети, але чомусь з острова не забрали. Але найгірше, коли в пакет зібрали пляшки, розбили їх, а потім ще й трохи прикопали у піску.

Шановні відпочивальники не бийте пляшки на пляжі! І не закопуйте їх у пісок!

Володимир Стріла (активіст): Це гарний приклад плідної співпраці громадськості та органів самоврядування у природоохоронній сфері. Лише за годину на острові Кохання було зібрано майже дві тонни сміття. На березі мішки зі сміттям загрузили у обладнані  під сміттєвози човни та вивезли працівники КП «Плесо». Відходів на островах дуже багато - прибрати більш великий острів активісти не змогли б і за день.

Нам не всерівно, де рибалити та відпочивати! Тому, кожен нормальний човняр завжди вивозить з островів не тільки своє сміття, але і чуже.

Олександр Чистяков (Всеукраїнська громадська організація «Асоціація рибалок України»): Наша акція була започаткована ще у 2009 році та з того часу проходить щороку. Сьогодні близько сотні човнів та парусних яхт беруть участь у прибиранні. Окрім того ми з гордістю можемо заявити, що цей екологічний захід став Всеукраїнським. Більш, ніж у 20 містах України відгукнулися човнярі та природоохоронна спільнота, щоб в один день і час вийти на воду і взяти участь у прибиранні островів та берегів свого регіону.

Наша акція спрямована на привернення уваги громадськості до проблеми, яку самотужки вирішити ми не в змозі, хоча й доклали багато зусиль. Ми створили риболовну дружину, яка складається зі звичайних рибалок, які слідкують за порядком на виділеній частині акваторії. Окрім того було організовано гарячу телефонну лінію, щоб свідомі громадяни, бачачи порушення, мали можливість повідомити про це. На сьогодні все більше поступає дзвінків і це добре – люди стають свідоміші та почали вірити в дієвість свого дзвінка. Люди почали вірити, що від них щось залежить, а значить ми зрушили з мертвої точки!

Інеса (школярка, 12 років): Дніпро – це не просто гарна ріка, не просто незмінний символ Столиці України. Це вода, завдяки якій ми живемо! Сміття, яке залишають відпочивальники, не думаючи про майбутнє, залишається у піску та потрапляє у воду. Пластик отруює навколишнє середовище, скло призводить до травм. Я не можу зрозуміти дії тих, хто кидає тут сміття, знаючи, що приїде сюди знову. Особисто мені не подобається відпочивати на смітнику, тому я попросила батьків взяти мене з собою, щоб взяти  участь у акції разом з ними.

Особисто мені нема чого додати до вищесказаного. Я побачила сьогодні дуже багато небайдужих людей, які боролись за те, щоб майбутнє у Дніпра було! Я почула за цей день багато оптимістичних та прогресивних ідей, які б мали вирішити проблеми акваторії головної ріки України... Але я б хотіла побачити тут тих, які, власне, є «ініціаторами» влаштування сміттєзвалища на єдиних островках ще живої природи столиці. Я б хотіла дізнатись, чи часто вони змітають сміття під килим у дитячій кімнаті, чи часто вони посипають підлогу у квартирі відходами нафтової промисловості і чи часто, відкриваючи водопровідний кран у кухні вони згадують викинутий пластиковий посуд на березі Дніпра...

Оксана Настенко 

22.07.2013