Українські безпілотники Олександра Баркова, головоного інженера ПУЦБА, члена МГО "Ми Українці" - майбутні системи захисту.

Компанії, які потребують високого захисту безпеки інвестують в нові технології. Безпілотні літальні апарати - розробка, яка все більше завойовує ринок охорони й безпеки.

Різноманітні моделі та комплекси безпілотників дозволяють здійснювати нагляд не тільки за державними кордонами й стратегічними об'єктами. Вони поступово входять й у сферу приватної охорони. В Україні починають з'являтись компанії, які надають послуги  для безпілотніків. Це не тільки охорона підприємств, а й швидка доставка вантажів, оцінка земельних й мисливських угідь, прогноз й обробіток врожаю, вид нерухомості згори, тощо.

Більшого того, наприкінці літа зареєстровано Перший Український Центр Безпілотних Апаратів. Інженери-авіаконструктори Центру розробляють безпілотні машини для виконання різноманітних задач замовника, проводять навчання пілотів та надають послуги власними безпілотниками.

Конструктори Першого Українського Центру Безпілотних Апаратів розробили й склали безпілотник "Ураган" для польотів у вітряну погоду. Ще один для запуску на ходу - стартує з  відкритих дверей Газелі. Більше направлений на використання у військовий час. До речі, багато з наших машин працює в зоні АТО. « Під час участі у Міжнародній виставці «Зброя та безпека», ми отримали пропозицію від Міністерства оборони провести спільні тренувальні польоти. Наші машини приваблюють порівняно не високою ціною й в той же час широкими можливостями, маневреністю та простотою в управлінні» - розказує керівник Центру, головний інженер й шеф-пілот Олександр Барков.

В Україні зараз хороші перспективи для випуску безпілотників. У нас вистачає професійних інженерів й авіаконструкторів. Також чимало волонтерів у великих промислових містах  з початком військових дій почали складати безпілотні апарати для АТО. Об'єднати фахівців - одне із стратегічних завдань, з яким зараз працює Перший Український Центр Безпілотних Апаратів.

Нам треба об'єднувати дрібні конструкторські бюро, щоб згодом створити структуру державного значення. Це допоможе швидко розвивати цю перспективну галузь. Головне, знайти замовників, а вони будуть. За перших два місяці роботи ми отримали пропозиції з Ізраїлю та Польщі. Приваблює наша якість й ціна. Український безпілотник, за параметрами аналогічний ізраїльському, коштує в 2,5, а то й в 5 разів дешевше. Це тому, що в Ізраїлі платять за розробку, ідею. У нас у вартість товару закладають витратні матеріали й роботу.

Українські безпілотники - це не тільки перспективний напрямок на вітчизняному та міжнародному ринку систем охорони й безпеки, а й вигідний бізнес для інвестицій. Інвестувати у виробництво безпілотників вигідніше ніж депозит. Зараз прибуток у галузі виробництва безпілотників складає до ста відсотків.

Мирослава Соколова

01.12.2015