Міжнародне гуманітарне об'єднання«Ми українці»
Єднаймося, українці!

Сумське відділення МГО «Ми Українці» розгортає роботу

15 січня 2013 р. у Сумській науковій обласній універсальній бібліотеці ім. Н. Крупської відбулася презентація першого тому збірника документів і матеріалів «Інакодумство на Сумщині» (1955-1990 рр.), що висвітлює історію протестних настроїв та проявів інакодумства в радянській період, від хрущовської «відлиги» до часів «перебудови». Документи засвідчують існування на Сумщині різних форм «антирадянських проявів» – від випадкових розмов, поширення листівок, дисидентства інтелігенції і до створення підпільних організацій. Упорядники книги: В. Артюх, Г. Іванущенко, В. Садівничий. Збірник розрахований на дослідників історії національно-визвольного руху, краєзнавців, учителів, студентів та всіх, хто цікавиться новітньою історією України.

Як один з рецензентів збірника у заході взяв участь голова Сумського відділення Міжнародної громадської організації «Ми Українці» кандидат історичних наук, доцент Валерій Власенко. Він наголосив на унікальності цього видання як регіонального та потребі в сучасній Україні широкої громадської ініціативи як запобіжника виникненню авторитаризму.

***

21 січня цього року в літературній вітальні Сумського державного університету відбувся «круглий стіл», присвячений Дню Соборності України. У ньому взяли участь науковці, викладачі, аспіранти місцевих вишів – Сумського державного університету, Української академії банківської справи, Сумського державного педагогічного університету ім. А.С. Макаренка, представники політичних партій та громадських організацій, в тому числі й Міжнародної громадської організації «Ми Українці». Обговорювалися історичні традиції та сучасні проблеми українського державотворення. Учасники акції наголошували на великому історичному та політичному значенні об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки для утворення соборної української держави.

Голова Сумського відділення МГО «Ми Українці» кандидат історичних наук, доцент Валерій Власенко розповів про відзначення Дня Соборності України нашими співвітчизниками, які внаслідок бурхливих політичних подій 1917-1920 рр. опинилися в еміграції. Щороку у січні українські емігранти, незалежно від політичних уподобань, відзначали Акт Злуки УНР і ЗУНР та проголошення Українською Центральною Радою незалежності України (IV Універсал). Науковець навів приклади відзначення свята українськими емігрантами у Болгарії, Польщі, Румунії, Чехословаччині та Югославії в міжвоєнний період.

23.01.2013