Міжнародне гуманітарне об'єднання«Ми українці»
Єднаймося, українці!

Позиція МГО «Ми Українці» щодо нового Закону України «Про вибори народних депутатів України»

Степан Дьяченко, Голова Ради Старійшин МГО «Ми Українці» та лідер політичної партії « Справедлива Україна» взяв участь у нараді щодо нового виборчого закону, яка відбулась 16 травня в Міністерстві юстиції України. Під час наради обговорювався технічний варіант проекту Закону України «Про вибори народних  депутатів України», розроблений робочою групою Міністерства юстиції.

В ході обговорення, Степан Дьяченко вніс пропозицію про скасування недоторканості народних депутатів України та запропонував ввести підписання  договору  між  народом України і народним депутатом України про юридичну відповідальність за не виконання передвиборчих обіцянок.

Також підтримав пропозиції лідерів політичних партій викладених у відкритому зверненні до Президента України , проект  якого подається нижче.

Відкрите звернення до Президента України
представників політичних партії України – учасників наради в
Міністерстві юстиції України
16.05 2011 року щодо технічного варіанту  проекту Закону України
«Про вибори народних депутатів України»

Шановний пане Президент.

Ми високо цінуємо Ваші зусилля щодо забезпечення гарантії виконання та дотримання конституційних прав і свобод громадян України в нашій державі, а також  намагання почувши кожного, зробити більш демократичним, прозорим та доступним для всіх українців механізми реалізації ними своїх конституційних прав і свобод.

Право брати участь в управлінні державними справами, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування – одне з найважливіших прав громадян, передбачене ст.38 чинної Конституції України.

Термінова зміна виборчого законодавства перед здійсненням самого виборчого процесу, на минулих виборах до органів місцевого самоврядування в Україні, нажаль, не сприяла демократизації виборчого процесу та реалізації громадянами своїх конституційних прав. Цей факт було визнано багатьма впливовими міжнародними організаціями та інституціями.

Ініційований Вами, як суб’єктом законодавчої ініціативи, проект Закону України «Про вибори народних депутатів України», з принципових питань, явно не сприяє розширенню демократії в Україні, а також протирічить Вашій програмі, завдяки якій Вас було обрано на посаду Президента України. Зокрема, в ній проголошувалася необхідність реформування виборчої системи і запровадження при здійсненні виборів відкритих списків політичних партії.

Ми, представники політичних партії, що легально діють в Україні – учасники наради в Міністерстві юстиції України щодо технічного варіанту  проекту Закону України «Про вибори народних депутатів України», яка відбулася за участю Міністра юстиції України Лавріновича О.В., одностайно не погоджуємося  з принципових питань ініційованого Вами вищеназваного проекту Закону і закликаємо Вас внести наступні  зміни у проект Закону України «Про вибори народних депутатів України»:

Запровадити пропорційну систему виборів за відкритими партійними списками замість запропонованої змішаної системи (абз. 3, ст. 1);

Виключити грошову заставу для учасників – суб’єктів  виборчого процесу як таку що позбавляє всіх громадян вільно реалізувати свої конституційне право бути обраним(ст.56);

Виключити зі статей Закону преференції надані партіям, які представлені депутатськими фракціями в поточному складі Верховної Ради України для забезпечення рівних прав і умов всіх учасників – суб’єктів виборчого процесу (абз. 4, ст. 75;  та всі решта);

Виключити норму про право на участь у розподілі  депутатських мандатів тільки кандидатів у депутати, включених до виборчих списків партій, що отримали 5% (п’ять)  і більше відсотків голосів (прохідний барєр) (п.п. 3, 4, ст. 92);

Віримо, що проголошене Вами бажання почути кожного, допоможе Вам  почувши наш заклик та враховуючи висловлену нами позицію та надані нами пропозиції, внести відповідні зміни до проекту Закону  України «Про вибори народних депутатів України» до внесення його для розгляду Верховною Радою України.

Підписи керівників політичних партії України, що підтримують відкрите звернення до Президента України Представників політичних партії України – учасників наради в Міністерстві юстиції України щодо технічного варіанту  проекту Закону України «Про вибори народних депутатів України»

21.05.2012