Міжнародне гуманітарне об'єднання«Ми українці»
Єднаймося, українці!

Кінофестиваль документального кіно: наші успіхи

З 21 по 25 травня 2013 року у Києві відбувся ХІІ Міжнародний фестиваль документальних фільмів «КІНОЛІТОПИС - 2013». Фестиваль дебютував як український у 2001 р. Через два роки він отримав статус міжнародного і приймав роботи зарубіжних кіномайстрів. Цього року було представлено понад 80 творів з більш ніж 20 країн світу, в тому числі Болгарії, Великобританії, Індії, Італії, Норвегії, США, Чорногорії, Швейцарії та інших. Стрічки демонструвалися у Будинку Архітектора, Центрі науки і культури Росії та  Галереї ЕКОГІНТОКС. Вони торкалися найгостріших тем сьогодення - проблем екології та здоров'я. Серед представлених стрічок були як нові, так і вже відомі на весь світ документальні фільми - наприклад стрічка "Дім" Люка Бессона та фільм "Фіорд", показаний на 67-ми кінофестивалях. 

Розпочався фестиваль з показу фільму-відкриття «Спрага світу» режисера Яна Артюса-Бертрана (Франція). Це була світова прем’єра стрічки. Завершився фестиваль демонстрацією фільму-закриття «Трешд» режисера  Кандіда Брейді (США), роль ведучого виконав Лауреат премії “ОСКАР” актор Джеремі Айронс. Цей унікальний фільм про екологію отримав найвищу нагороду на фестивалі "Земля" в Токіо".

Оргкомітет КМФДФ відзначив головними нагородами (Гран-Прі, Золотий кадр, Нестор-Літописець та ін.) 10 фільмів, дипломами у різних номінаціях – 18 фільмів. Робота «ПЕРЕСОПНИЦЬКЕ ЄВАНГЕЛІЄ – ВИДАТНА ПАМЯТКА УКРАЇНСЬКОГО ВІДРОДЖЕННЯ XVI ст.» викладачів Сумського державного університету, серед яких і голова обласного осередку МГО «Ми Українці» Валерій Миколайович Власенко, перемогла у номінації «ФІЛЬМИ ДУХОВНОЇ ТЕМАТИКИ».

04.06.2013