Міжнародне гуманітарне об'єднання«Ми українці»
Єднаймося, українці!

110 річниця з дня народження українського академіка Михайла Янгеля

Ynagel

Я́нгель Миха́йло Кузьмови́ч — український вчений-механік, конструктор у галузі ракетно-космічної техніки. Член ЦК КПУ в 1960—1971 роках. Депутат Верховної Ради СРСР 7—8-го скликань.

Шлях Михайла Янгеля в радянських біографіях - суцільне сходження: провідний інженер, заступник директора авіазаводу ім. Менжинського, нарешті головний конструктор СКБ "Південне". Лауреат, депутат, академік, кавалер найвищих державних нагород. У житті все було складніше.

Під час Другої Світової війни М.К.Янгель працював начальником цеху авіаційного заводу. Робота була вкрай напруженою. Бувало, він кілька діб не полишав цеху.

З початку 60-х років фірма М.К.Янгеля перетворюється з суто ракетної на ракетно-космічну.

У 1962 р. ракета-носій 63С1 ("Космос") вивела на орбіту штучний супутник Землі ДC-1 (дніпропетровський супутник) – "Космос-1". Пізніше носій "Космос" виводив на орбіту радянські, французькі, індійські супутники. У Дніпропетровську на замовлення КБ С.П.Корольова була створена кабіна для посадки космонавта на Місяць і повернення на орбітальний корабель.

М.К.Янгель розгорнув роботи по ракетних комплексах третього покоління МР-УР100 (15А15), МР-УР100 УТТХ (15А16), Р-36М (15А14) – славнозвісна "Сатана", яку США включили першою на знищення при підписанні договору про роззброєння.

12.12.2021